Izjava režiserja

Film Pokrajina št. 2 je nastal iz spoznanja, da vsaka nerazčiščena preteklost, bodisi osebna ali nacionalna, pušča sledove in se neprestano vrača. Njeno vračanje pa vedno obremenjuje tiste nove generacije, ki s preteklostjo svojih dedov in očetov nimajo ničesar in ostajajo do te problematike celo brezbrižni.

Gre za zgodbo povojnih pobojev nacističnih sodelavcev, katere je v njihovem narodnem izdajstvu podpirala tudi katoliška cerkev. S podobnimi zgodbami so obremenjeni tudi drugi narodi. Vendar ne tako travmatično, saj je poboj izdajalcev v Sloveniji povezan z dolgoletno komunistično vladavino. Zgodba povojne likvidacije kvizlingov se v evropsko zavest neprestano vrača in do sedaj še nismo doživeli katarze, ki bi v arhive zgodovine dokončno pospravila travmatične dogodke. Tudi današnjo, združeno Evropo pretresajo množična grobišča, ki jih še vedno odkrivajo po veliki balkanskih moriji v devetdesetih letih. Evropa je polna zamolčanih grobov, ki so velikokrat povod za različne, tudi politične manipulacije.

Zamolčana in nereflektirana preteklost, grehi naših prednikov, blodijo med nami, še posebej zdaj, ko smo združili različne preteklosti različnih narodov v skupno evropsko zgodovino.

Krivda očetov pada na pleča otrok.

V tem je naš čas tragičen.

Živimo v času, v katerem slepi Ojdip še vedno tava med nami.

— Vinko Möderndorfer